Aantal cafés droogt sneller op: 575 bars gesloten

Auteur: Redactie
Ondernemen 4 mei 2023
Aantal cafés droogt sneller op: 575 bars gesloten

Cafés in Nederland hebben het zwaar. Het aantal kroegen daalt steeds sneller. De afgelopen tien jaar is het aantal cafés met bijna een kwart afgenomen: van 11.905 kroegen eind 2012 naar slechts 9.135 in 2023. Dit jaar zette de daling nog sterker door met maar liefst zes procent. Dit en meer blijkt uit cijfers van dataspecialist BoldData.

Het aantal cafés daalt gestaag sinds de invoering van het rookverbod in 2008. Dit jaar ziet BoldData echter een opvallend sterke daling van zes procent. Maar liefst 575 bars moesten sluiten. Momenteel zijn er nog 9.135 cafés ingeschreven bij de KvK. Daan Wolff van BoldData verklaart de sterke daling als volgt: "Café-eigenaren zien hun bezoekersaantallen al jaren teruglopen. Corona en de prijsstijgingen zijn voor veel kroegen de genadeslag."

Grootste afname in Limburg

In Limburg droogt het aantal cafés het snelst op. Hier zien we een daling van acht procent. Deze provincie telt nog negenhonderd kroegen. Kroegtijgers komen het meest aan hun trekken in Noord-Holland, hier vind je namelijk de meeste kroegen: 1.715 in totaal. Gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Brabant met 1.680 en 1.490 cafés. In deze drie provincies samen is meer dan de helft (53 procent) van alle cafés gevestigd.

Blijf je graag op de hoogte?

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws