Het zoutgehalte in levensmiddelen wordt langzaam minder, maar er zijn nog steeds grote verschillen in zoutgehaltes in vergelijkbare producten van verschillende fabrikanten.
Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
*Steekproef*
De NVWA meet zoutgehaltes in diverse productcategorieën om verschillen tussen producten zichtbaar te maken. In de steekproef worden reguliere producten uit het basisassortiment van Nederlandse supermarkten gemeten. Teveel zout is slecht voor de gezondheid. Bij brood, conserven (enkelvoudige groenten en peulvruchten) en kaas (Goudse 48+) is de daling zout het grootst. Het zoutgehalte in diepvriessnacks, kant- en klaarmaaltijden, sauzen, soep en vleeswaren is niet significant verlaagd.
*Vermelding zoutgehalte*
Fabrikanten zijn (nog) niet verplicht om het zoutgehalte op hun producten te vermelden. De NVWA constateert dat op ongeveer driekwart van de producten het zoutgehalte vermeld wordt. Een aandachtspunt hierbij is dat de NVWA ziet dat het etiket vaak niet aangepast wordt als het zoutgehalte in het product wordt verlaagd. Het zoutgehalte vermeld op het etiket is dan hoger dan de werkelijke hoeveelheid in het product.
*Bedrijfsleven*
Bedrijven zijn al een aantal jaren bezig met het verlagen van het zoutgehalte in levensmiddelen. De aanpak om per productcategorie afspraken te maken over het maximum zoutgehalte, die voor groenteconserven en brood tot duidelijk resultaat heeft geleid, is overgenomen in een akkoord. Dit akkoord is begin 2014 gesloten tussen CBL (retail), FNLI (producenten), KHN (horeca), Veneca (cateraars) en de minister van VWS. In het akkoord staan ambities om het productaanbod qua zout, verzadigd vet en calorieën (suiker en vet) te verbeteren.
"*Meer lezen over de NVWA? Klik hier!*":http://www.hospitality-management.nl/?q=nvwa&x=zoeken
~Christel Tuin~
Zoutgehalte in eten daalt in 2013
28 juli 2014