Allereerste de uitspraak. Vermout is een van de weinige dranken in de horeca die zo vaakverkeerd wordt uitgesproken. De juiste uitspraak is ‘vermoet’. Vermout is een versterkte wijn, die met verschillende aroma’s, suiker en alcohol op smaak wordt gebracht. Vermout komt oorspronkelijk uit Frankrijk en Italië en wordt tegenwoordig voornamelijk rondom de Italiaanse stad Turijn gemaakt.
Vermout heeft een lange tijd een slechte naam gehad, maar is dankzij de populariteit van cocktails de laatste jaren aan een opmars bezig. Vermout is namelijk een uitstekende basis voor cocktails. Er zijn verschillende soorten vermout, die in smaak variëren van zoet tot droog. De witte vermout (bianco) is fruitig en behoorlijk zoet. Rode vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak.
Alsem
De vermout van een aantal eeuwen terug (vermout wordt geproduceerd sinds de achttiende eeuw) was geïnspireerd op een Duitse versterkte wijn met het kruid alsem. Zonder dit kruid mag de wijn de naam vermout niet dragen. Dit kruid wordt ook gebruikt in de drank absint. Vermout heeft over het algemeen een alcoholpercentage van rond de vijftien procent, met uitschieters naar de twintig procent. De kruiden die regelmatig terugkomen in vermout zijn tijm, koriander, jeneverbes, kruidnagel en vanille.
Er ligt geen beperking op het gebruik van andere kruiden. Wel moet minstens 75 procent van het afgewerkte product bestaan uit wijn. Vermout wordt zowel als aperitief als digestief gedronken. In Italië drinkt men het liefst vermout aan het eind van de middag terwijl het drankje in Nederland voornamelijk als basis in een cocktail wordt gebruikt. Puur wordt vermout niet veel gedronken in de Nederlandse horeca. Vermout is een uitstekend ingrediënt voor in cocktails en wordt voornamelijk ingezet als smaakmaker. Rode vermout is de basis voor het mixdrankje Rum Manhattan. De cocktail Sipsmith Martinez bevat ook een lichte, droge vermout.
James Bond
Daarnaast is vermout natuurlijk wereldberoemd geworden door het favoriete drankje van James Bond. ‘Shaken not stirred’. De Vesper Martini is de beroemde cocktail die 007 bestelt in de roman en in de film Casino Royale. Het recept voor James Bond’s Vesper Martini staat beschreven in de roman Casino Royale uit 1953: drie delen Gordon’s, een deel wodka en een half deel Kina Lillet (een Franse vermout). Goed schudden met ijs tot hij ijskoud is en dan een lange, dunne sliert citroenschil toevoegen. Het recept van Bond’s Vesper Martini in de film uit 2006 luidt: drie delen Gordon’s, een deel wodka en een half deel Kina Lillet. Schudden met ijs en een lange, dunne sliert citroenschil toevoegen. Als je dit drankje zelf wilt bereiden: meng de ingrediënten, zeef de vloeistof en serveer in een gekoeld cocktailglas. Garneer met een lange, dunne sliert citroenschil.