We kunnen er niet meer om heen, de vraag naar alcoholvrije dranken stijgt snel. Misschien merkt u ook al dat er in uw horecagelegenheid meer naar alcoholvrije dranken wordt gevraagd.
Hoe zorgt u er dan voor dat uw gasten bij u ook een mooie alcoholvrije beleving kunnen ervaren? Onderstaande 19 gouden tips helpen ook uw omzet en marge met alcoholvrije dranken te verhogen. Zo overtreft u alle verwachtingen van uw gasten door hen echt alcoholvrij te verwennen.
Worstelt u ook zo met het bob-arrangement?
U serveert halve glazen, maar de gast is teleurgesteld dat het zo weinig is? Meer wijn serveren betekent ook dat het niet meer veilig is om uw gast in de auto te laten stappen. Door te kiezen voor juist die topklasse alcoholvrije alternatieven kunt u royale, gastvrije glazen serveren, waarmee uw gast, zelfs na een 8-gangenmenu, nog in de auto kan stappen. Serveer uw gasten eens een echt bob-arrangement met een uitgebalanceerde keuze aan alcoholvrije dranken.
Maak uw team enthousiast
Laat ook uw team het alcoholvrije assortiment proeven. Vertel hen alle achtergrondinformatie en maak hen enthousiast voor de alcoholvrije kaart. Dit geeft uw team de mogelijkheid om alcoholvrije dranken vol vertrouwen aan uw gasten te kunnen adviseren. Als uw team over voldoende achtergrondinformatie beschikt van elke alcoholvrije drank, heeft dat ook een verrassend effect op uw gasten.
Verras uw gasten ook eens met onbekendere, maar prachtige alcoholvrije smaken
Stap eens uit de comfortzone van een alcoholvrije wijn of cocktail en ga voor een mousserende thee, lifestyle drank of kombucha. Deze dranken hebben geen alcoholhoudende tegenhanger en hebben een verrassende complexiteit en zijn uitermate geschikt als smaakmaker bij culinaire gerechten.
Tip: Door het ontbreken van de alcoholhoudende evenknie, zijn deze dranken ook uitermate geschikt voor de gast die niet houdt van de smaak van alcohol, maar wel graag alcoholvrij wil genieten.
Krijg meer gasten met alcoholvrije dranken
De tijd dat alcoholvrije dranken alleen voor de bob of zwangeren waren bestemd, is voorgoed voorbij. Het alcoholvrije segment is een echte volwaardige drankcategorie geworden met een groeiend publiek. Met een goede alcoholvrije kaart boort u een nieuwe groep gasten aan, die op hun beurt ook weer familie, vrienden of kennissen meebrengen. Alcoholvrije dranken bieden u dus zeker nieuwe mogelijkheden om te groeien en zijn om die reden absoluut een waardevolle toevoeging aan uw drankenkaart.
Weet u niet waar te beginnen?
Start met een goede alcoholvrije mousserende wijn. De aanwezigheid van bubbels maskeert de afwezigheid van alcohol. Hierdoor lijken mousserende wijnen het meest op bubbels met alcohol. Uw gast zal zeker positief verrast zijn. Vraag Amavine gerust om advies voor een goede alcoholvrije mousserende wijn.
Start met halve flessen
Heeft u de vraag naar alcoholvrije alternatieven in de beginfase nog niet goed in kaart? Vraag uw leverancier dan naar mogelijkheden voor halve flessen.
Laat u goed voorlichten door een alcoholvrije specialist
Alcoholvrije dranken zijn een apart specialisme. Laat u goed voorlichten voor een goede kwaliteit alcoholvrije dranken en werk samen met een partner met een goede expertise op het gebied van alcoholvrije dranken. Amavine kan u hiermee helpen.
Denk ook eens aan upselling van kraanwater
Uit recent onderzoek is gebleken dat 25% van de gasten in horecagelegenheden vraagt om kraanwater als ze geen alcohol wil drinken.
Een mooie gelegenheid om deze gasten ook optimaal van uw restaurantbeleving te laten genieten én daarbij meer omzet te genereren, door deze gasten te verwennen met een alcoholvrije beleving in plaats van kraanwater.
Tip: Bevestig een nekhanger aan elke karaf met kraanwater met daarop een voorbeeld van een mooie alcoholvrije drank of met de boodschap dat hier ook alcoholvrije gasten verwend worden.
Verkoop het alcoholvrije assortiment actief
Kies zorgvuldig welke alcoholvrije dranken er op de kaart komen en verkoop het alcoholvrije assortiment actief aan uw gasten. Vraag bijvoorbeeld bij binnenkomst per tafel of er nog gasten zijn die alcoholvrij willen drinken of dat er een bob in het gezelschap is. Als gasten weten dat er aandacht aan geschonken wordt aan alcoholvrije dranken, dan wordt er ook vaker voor gekozen.
Presenteer alcoholvrije dranken zichtbaar bijvoorbeeld op of bij de bar
Een goede zichtbaarheid verhoogt de verkoop. Er zijn zeker ook alcoholvrije producenten die ook het design van de fles niet vergeten.
Groei uit tot een ware trendsetter
Profileer uw bedrijf met alcoholvrije dranken op social media en in reclame uitingen door een aantal mooie (professionele) foto’s van het assortiment alcoholvrije dranken te maken. Neem ook eens een aantal alcoholvrije berichten op in uw contentkalender voor social media. Hiermee spreekt u zeker uw gasten aan.
Focus op beleving en maak uw cocktails en alcoholvrije creaties ‘Instagrammable’
Kies een mooi glas of flute en ga voor uitgekiende botanicals of verse kruiden. Maak er een mooi geheel van dat uw gasten uitnodigt om het drankje op social media te delen.
Tip: Organiseer een social media wedstrijd en stel een mooie prijs beschikbaar voor de mooiste ‘alcoholvrije’ foto genomen op uw terras. Zo’n wedstrijd zet u ook meteen op de kaart als alcoholvrije trendsetter.
Maak een aparte alcoholvrije drankkaart of reserveer een prominente en aparte plaats op de menukaart voor alcoholvrije dranken
Laat uw gasten weten dat u een mooi alcoholvrij assortiment kunt aanbieden en ben er trots op! Presenteer uw alcoholvrije dranken dan ook altijd op de menukaart. Kies hiervoor een prominente en aparte plaats, en zet alles overzichtelijk bij elkaar.
Tip: Ga voor een creatieve naam voor uw alcoholvrije drankensectie op de menukaart. Enkele ideeën: Zero alcohol, alcoholvrij genieten, genieten zonder alcohol, maar met smaak, alcoholvrije dranken met karakter. Gebruik uw creativiteit en spreek uw gasten aan met een sterke titel voor al uw alcoholvrije dranken.
Presenteer alcoholvrije dranken door middel van een krijtbord op het terras of een kaartje op tafel
Zichtbaarheid is alles! Een krijtbord op het terras of een kaartje op tafel zorgt ervoor dat er meer van uw alcoholvrije dranken genoten zal worden.
Vergeet de menukaart op internet niet
Er zijn gasten die kiezen voor uw restaurant op basis van de menukaart op internet. Maak daarom ook een prominente plaats vrij voor alcoholvrije dranken op uw menukaart op internet, zodat de alcoholvrije gast uw restaurant niet stilletjes voorbij gaat.
Zorg voor een duidelijk verschil tussen alcoholhoudend en alcoholvrije aperitieven op uw dienblad
Bent u cateraar of verzorgt u (bedrijfs)feesten? Zorg dan voor een duidelijk verschil tussen het alcoholhoudende en alcoholvrije aperitief op uw dienblad, zodat uw gast niet per ongeluk een drankje met alcohol geserveerd krijgt.
Investeer in mooie glazen
In deze tijden met een groeiend personeelstekort is een gestroomlijnd proces voor barmedewerkers erg belangrijk. Cocktails moeten snel en met minder werk gemaakt kunnen worden. Investeer daarom in mooie glazen, waardoor er minder handelingen nodig zijn voor die mooie cocktail. Ingieten, klaar en verrassen maar.
Ga voor echte creativiteit!
Wissel ook in een wijnarrangement een of meerdere gangen af met een mooie alcoholvrije wijn. Zeker bij menu’s met meerdere gangen is bijvoorbeeld een alcoholvrije wijn een verrassend en licht intermezzo. Hierdoor genieten uw gasten nog meer van de verfijnde smaken van uw gerechten en gaan ze voldaan en tevreden naar huis.
Wissel hoogwaardige sappen af met andere alcoholvrije dranken
Misschien heeft u een alcoholvrije kaart met een mooie verscheidenheid aan hoogwaardige sappen. Door deze sappen af te wisselen met alcoholvrije wijn, lifestyle drank of een mousserende thee, creëert u afwisseling en lichtheid in het menu, waarbij uw gast een minder vol gevoel heeft en ook nog geniet van dat laatste gerecht.
Dit artikel is geschreven door Mariëlle Timmermans. Zij is de oprichter van Amavine, de alcoholvrije specialist.