Jasper Engel, promovendus Analytische chemie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft een methode ontwikkeld om bieren van elkaar te onderscheiden. Dit betekent dat
men nu na kan gaan of kroegen daadwerkelijk een merkbier schenken of toch (stiekem) een goedkoop biertje tappen.
*Bieren onderscheiden*
Engel (27) liep stage in Dublin, waar hij een methode ontwikkelde om bieren van elkaar te onderscheiden. In het lab ontwikkelde hij een chemometrische methode om bieren van elkaar te onderscheiden door het infraroodspectrum van elk bier te meten.
*Fraude bierwereld*
ÂChemometrie, dat is toepassing van statistiek en wiskunde in de scheikunde. Daarmee heb ik een manier bedacht waarmee je heel precies kunt vaststellen welk infraroodspectrum bij welk bier hoort. Dat is belangrijk omdat er in de bierwereld veel fraude isÂ, aldus Engel op de website van de Radboud Universiteit Nijmegen.
~Myrtille Vromans~
Nieuwe manier om nepbier te ontmaskeren
6 december 2011