Mongozo beste glutenvrije pils

1 oktober 2013
Mongozo beste glutenvrije pils

Tijdens de World Beer Awards is het Nederlandse Mongozo Premium Pilsener voor het tweede jaar op rij uitgeroepen tot beste glutenvrije pils ter wereld. Mongozo bestaat sinds 1994 en de
bieren worden gebrouwen bij Brouwerij Huyghe in het Belgische Melle. Aan de bierwedstrijd doen jaarlijks circa zeshonderd bieren mee uit 32 landen.

*Tweede wereldtitel*
Jan Fleurkens, directeur Mongozo: “De World Beer Awards is de prijs der prijzen in de wereldwijde biermarkt. In 2012 sleepten we met Mongozo voor het eerst de wereldtitel in de wacht. Ik ben ongelooflijk trots en blij dat ons dat ook dit jaar weer is gelukt. Het is een behoorlijke uitdaging om de smaak van onze pils identiek te laten zijn aan een pils met gluten. Daar is jaren aan onderzoek vooraf gegaan. De gluten zijn namelijk in de granen aanwezig en die bepalen voor een belangrijk deel de smaak van het bier.”

*Glutenvrij*
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 100 mensen coeliakie heeft. Dit betekent een intolerantie voor gluten. Vijftienduizend mensen in Nederland weten inmiddels dat ze allergisch zijn voor gluten. In het brouwproces van Mongozo pilsener worden de gluten op een speciale wijze uit het bier verwijderd. Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door een gerenommeerd laboratorium. Het gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt.

~Mariska van Gorp~

Overig nieuws