Meer restaurants en lunchrooms, minder snackbars

Auteur: Jorien Slager
9 januari 2017
Meer restaurants en lunchrooms, minder snackbars

Goed nieuws voor Nederlanders die graag een restaurant bezoeken: er zijn meer restaurants om uit te kiezen. In 2016 is het aantal restaurants met 5% gestegen, zo blijkt uit gegevens van Datlinq, dat cijfers bijhoudt over de Nederlandse horeca. In totaal telt Nederland 46.000 horecazaken, 1000 meer dan een jaar eerder, meldt het FD.

Vooral restaurants met een Nederlands-Franse keuken zijn er bijgekomen. Hier bedraagt de groei ten opzichte van 2015 9%. In totaal zijn er nu 4.928 van deze restaurants, dit is nog altijd 1000 minder dan in 2010. Ook het aantal restaurants met een buitenlandse keuken stijgt, met 3%.

Lunchrooms

In 2016 zette ook de stijging van het aantal lunchrooms door. Het aantal zaken steeg met 16% naar 2241. Ten opzichte van 2010 gaat het om een toename van 1000 zaken.
Het aantal cafetaria en shoarmatenten neemt wel af, beide met 3%. Deze daling in het snacksegment wordt gecompenseerd door de toename in het aantal afhaal- en bezorgzaken, waar er nu 104% meer van zijn dan in 2010.

Cafés

De daling van het aantal cafés in Nederland is gestopt. Sinds 2010 heeft een vijfde van de kroegen de deuren moeten sluiten, maar daarmee lijkt de bodem bereikt. In totaal telt Nederland nu 6.677 cafés en bars.

Overig nieuws