Meer horeca onder verscherpt toezicht NVWA

Auteur: Linda Groothuijse
18 juli 2016
Meer horeca onder verscherpt toezicht NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen 3 jaar meer horecabedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Ook is er sprake van een stijging in het aantal spoedsluitingen. Dat blijkt uit inspectieresultaten van de NVWA over de jaren 2013, 2014 en 2015. De NVWA heeft naast horecabedrijven, ook retail- en ambachtelijke bedrijven onder verscherpt toezicht gesteld. Het aantal is in 3 jaar tijd gestegen van 350 naar 470. Het aantal spoedstijgingen is ook toegenomen, van 2 in 2013 naar 25 in 2015.

Voedselveiligheid
Tussen de 23 en 32 procent van de ondernemingen van de verscherpte aanpak stroomt jaarlijks weer terug naar het reguliere toezicht. “We inspecteren vooral daar waar we verwachten dat de risico’s voor de voedselveiligheid het grootst zijn. Die risicogerichte aanpak heeft als gevolg dat we meer niet-nalevers in beeld krijgen: incidentele niet-nalevers en structurele niet-nalevers. Deze cijfers zeggen dus niet zo veel over het algemene naleefniveau. Maar we kunnen hieruit wel concluderen dat ons risicogerichte toezicht effectief is", aldus inspecteur-generaal NVWA Harry Paul.

Traject
Inspecteurs van de NVWA controleren op hygiëne, omgang met voedsel en ongediertewering. Als sprake is van 1 of meer ernstige tekortkomingen, wordt een boeterapport opgemaakt. Bedrijven onder regulier NVWA-toezicht die ondanks de opgelegde maatregelen onder de maat blijven presteren, komen onder verscherpt toezicht te staan. Dat gebeurt als het bedrijf in een tijdsbestek van 2 jaar 3 boetes krijgt opgelegd of als er direct gevaar voor de volksgezondheid is.

Overig nieuws