Veel kleine bedrijven in de sectoren handel, vervoer en horeca hebben nog niet genoeg maatregelen genomen om hun cyberveiligheid te waarborgen. Dit blijkt uit data van het Digital Trust Center (DTC), onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Om die reden is afgelopen maand de subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ gestart. Deze subsidie biedt kleine bedrijven de kans om met financiële steun hun digitale weerbaarheid te vergroten.
Kleine bedrijven, zzp en mkb, in de sectoren handel, vervoer en horeca kunnen vooral nog veel winst behalen op specifieke gebieden zoals het inloggen in twee stappen, e-mailbeveiliging en andere essentiële maatregelen. Dit blijkt uit de CyberVeilig Check van het DTC. Deze basismaatregelen zijn van cruciaal belang om het risico op cyberaanvallen te verkleinen.
Het percentage bevat de antwoorden ‘ja’ op de vragen over genomen basismaatregelen in de CyberVeilig Check voor mkb en zzp.
Cyberrisico’s verkleinen met subsidie
Jaarlijks zijn duizenden bedrijven - zowel groot als klein - het slachtoffer van een cyberaanval. Bedrijven die hun cyberweerbaarheid nog niet op orde hebben, lopen hierdoor een risico. “We zetten ons in om het bewustzijn over cyberrisico’s in onder andere de sectoren handel, vervoer en horeca te vergroten, zodat bedrijven actie ondernemen om hun cyberweerbaarheid te versterken”, zegt Michel Verhagen van het DTC. “De subsidie kan daarbij een belangrijke steun zijn, bijvoorbeeld voor investeringen in back-ups, wachtwoordmanagers en/of antivirussoftware.”
Subsidiebudget toegekend op volgorde
Wacht niet te lang met het aanvragen want er wordt subsidie toegekend op volgorde van binnenkomst. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen stopt wanneer het subsidiebudget van één miljoen euro toegekend is.
Subsidie aanvragen in 3 stappen
De subsidie voor kleine bedrijven is aan te vragen in 3 stappen.
1. Stap 1 is de CyberVeilig Check voor zzp en mkb. Wanneer ondernemers deze checklist invullen, ontvangen zij actiepunten met maatregelen om hun cyberweerbaarheid te vergroten.
2. Stap 2 is het aanschaffen van producten of diensten om de cyberweerbaarheid van de organisatie te vergroten.
3. Stap 3 is het aanvragen van de subsidie via de RVO-website. Hiervoor hebben ondernemers de volgende zaken nodig: e-Herkenning inlog, actielijst van de CyberVeilig Check (PDF) en facturen en betaalbewijzen van de aanschaf of implementatie van de subsidiabele digitale techniek (PDF).