De Nederlandse horeca serveert bijna 220 miljoen hoofdgerechten per jaar. De prijzen hiervan liggen dit jaar gemiddeld 10 procent hoger ten opzichte van 2010, zo blijkt uit de nieuwste uitgave van het FoodServicePeil.
*Duurdere eetcafés*
De prijzen zijn vooral bij eetcafés en restaurants flink gestegen, terwijl deze bij de groep hotel-restaurants redelijk stabiel zijn gebleven. Dit resulteert in een stijging van de prijs voor een hoofdgerecht van meer dan 10%.
*Minder bijgerechten*
Horecaondernemers proberen dit jaar wat meer te verdienen door onder andere de breedte in het aanbod wat terug te schroeven (kostenbesparing). Vooral binnen de groepen eetcafés en restaurants wordt flink gekort op het assortiment bijgerechten. Had men in 2010 nog de keuze uit zeven tot acht bijgerechten (bij hotel-restaurants zelfs meer dan acht), dit jaar zijn het er nog maar vijf tot zes.
*Meer hoofdgerechten in eetcafés*
Restaurants nemen nog steeds het grootste deel voor hun rekening wat betreft het totaal aantal uitgeserveerde hoofdgerechten. Ten opzichte van 2010 is overigens het aantal geconsumeerde hoofdgerechten binnen de segmenten restaurants en hotel-restaurants wat afgenomen, waardoor de toename van het totaal aantal hoofdgerechten met name is toe te wijzen aan de eetcafés.
Van alle hoofdgerechten worden in het weekend dagelijks bijna twee keer zoveel geserveerd dan op doordeweekse dagen.
FoodServicePeil (FSP) is een marktdefiniërend onderzoek van Foodinc. met Het Nederlands Kokspanel. Afgelopen maart namen de chef-koks van Het Nederlands Kokspanel in groten getale deel aan de online vragenlijst over onder andere het assortiment hoofdgerechten, bijgerechten en saus.
~Frank Lindner~
Hoofdgerecht gemiddeld 10 procent duurder
11 mei 2011