Franse wijnen zijn niet giftig en voldoen aan de residu-limiet, zegt de Franse wijnbouwsector. Zij reageert hiermee op de berichtgeving in de Nederlandse media over sporen van bestrijdingsmiddelen in
Franse wijn. Deze sporen in de betreffende 92 Franse wijnen zijn niet gevaarlijk voor de volksgezondheid, aldus de sector.
*Binnen Europese richtlijnen*
Deze reactie volgt naar aanleiding van een onderzoek dat verricht is door de Franse consumentenorganisatie 'UFC Que Choisir'. Het blad publiceerde de resultaten van analyses die uitgevoerd zijn door een privé-laboratorium op 92 verschillende Franse wijnen. De onderzoeksresultaten bevestigen dat er residuen zijn in deze
wijnen. De wijnsector reageert hierop dat bij alle onderzochte wijnen blijkt dat de hoeveelheid residuen binnen de strenge Europese richtlijnen zijn gebleven en dat de vastgestelde limieten niet overschreden zijn.
*Regelgeving is nageleefd*
Er zijn Maximale Residu Limieten (MRL)
vastgelegd om de voedselkwaliteit en veiligheid van consumenten te garanderen. In de wijnsector worden de MRL voor druiven vastgesteld rekeninghoudend met het feit dat druiven tot wijn worden verwerkt. De vinificatie speelt een rol. Slechts enkele moleculen die aanwezig zijn op
de druiven zullen in kleine hoeveelheden terug te vinden zijn in de wijn. De sporen in de wijn vallen
dus lager uit dan MRL op druiven. Uit alle uitkomsten van de analyses van Franse wijnen blijkt dat de
regelgeving en de geldende wetgeving zijn nageleefd.
*Bestrijdingsmiddelen controleren*
Zowel de onderzoeken van de Algemene Directie van de Franse Voedselautoriteit van het Ministerie
van Landbouw en het Franse Instituut van de Wijnbouw (IFV) als de regelmatig uitgevoerde onderzoeken van professionals uit de wijnsector bevestigen deze resultaten. Al twintig jaar worden inspanningen geleverd door de Franse wijnindustrie en door andere Europese
landen om het gebruik van bestrijdingsmiddelen te controleren en te beperken.
~Myrtille Vromans~
Franse wijnen zijn niet giftig
27 september 2013