Het was weer goed toeven op de BBB en EFFF, European Fine Food Fair. De spanning was van de geconcentreerde gezichten af te lezen op het Grand Concours Culinaire. Tijdens de kookwedstrijd A la minute streden diverse leerlingen om de felbegeerde wisselbokaal van Ecolab B.V.
*Peentjes zweten*
Onder het toeziend oog van de jury, pers en veel trotse docenten, ouders en aanhang was het peentjes zweten voor de jonge koks. De gerechten waar bloed, zweet en tranen in waren verwerkt werden opgediend door andere leerlingen in het restaurantgedeelte naast de Grand Concours Culinaire.
~Smullen in het restaurant bij Grand Concours Culinaire~
*BBBiertje erbij*
Ook op het BBBierplein was het een drukte van belang. Grote en kleine brouwers toonden er hun gistende paradepaardjes. Waar gretig aftrek van genomen werd.
~De barmedewerkers van Grimbergen hadden het er druk mee~
~Ook het bier van Alfa smaakte naar meer~
Op de stand van DeliXL stonden de bakkers van Desem enzo. Edwin Klaasen levert zijn desembrood bestaande uit water, meel en een klein beetje zeezout aan diverse horecagelegenheden. Uit het grote brood kunnen diverse kleine broodjes worden gesneden. "Dan heb je ook geen kontjes, al houd ik daar wel van hoor!" lacht Klaasen.
~De bakkers van Desem enzo~
Om 13:00uur was het gisteren dringen bij de nieuwe wedstrijd Culinair Italië. Vijf koppels van gastheren en -vrouwen met een kok gingen de strijd met elkaar aan. Terwijl de kok zijn culinaire kunsten vertoonde sprak Ramon Beuk met de gastheer of -vrouw over de werkwijze van het duo en nieuwe kooktrends.
~Ramon Beuk in gesprek met een gastheer~
*De 'E' van European*
De 17e editie van de EFFF stond in het teken van de 'E' van 'European nieuw leven inblazen'. Er was veel aandacht voor de streekproducent, de specialist op het gebied van gastronomische authenticiteit. Naast Limburgs klonk er dan ook veel Italiaans, Spaans, Duits en Vlaams bij de stands. De regio's, Andalusië (Sp.), Vlaanderen, Pfalz, Roero (It.) en natuurlijk Limburg waren volop vertegenwoordigd.
~Verse oesters van de oesterman~
Studenten van de Cas Spijkers Academie kokkerelden afgewisseld met Emiel Vullers, Nel Schellekens, Harold Kok en meer culi-helden, dat het een lieve lust was op het Limburgplein. Daar horen natuurlijk wat verfrissende arbeidsvitaminen bij.
~Arbeidsvitaminen op het Limburgplein~
*Leerzaam en direct toepasbaar*
Op het kookpodium bij de entree van de hal gingen ook diverse koks aan de slag met bijzondere streekproducten. Ook bij de presentaties op het kookplein van de Culinaire Saisonnier vielen culi-liefhebbers met hun neus in de boter. Onder het koken legden diverse chefs nieuwe technieken uit. Erg leerzaam en direct toepasbaar achter de kachel.
~Bij het kookpodium werkt met streekproducten gekookt~
Dit jaar bleek eens te meer dat er veel te ontdekken is over de culinaire grenzen. Ontdek wat uw specialiteit is en blink erin uit. De beurzen BBB en EFFF zijn mooie plekken om inspiratie op te doen maar kijk ook om u heen tijdens een vakantie of weekendje weg. De culi-wereld is volop in beweging.
~Eline Dragt
Culinaire uitspattingen op de BBB en EFFF
2 februari 2011