Bird Brewery één van de snelstgroeiende microbrouwerijen

Auteur: Linda Groothuijse
20 juli 2016
Bird Brewery één van de snelstgroeiende microbrouwerijen

Het jonge Bird Brewery maakt een vliegende start. Drie weken geleden werd hun tweede bier, Fuut Fieuw, gelanceerd en nu al liggen de bieren bij ruim 150 slijterijen en horecazaken door heel Nederland. De brouwerij wordt intussen bestempelt als één van de snelstgroeiende microbrouwerijen van Nederland.

Brouwers Rik van den Berg en Ralph van Bemmel zijn blij met het succes, maar hadden dit niet zien aankomen. ‘Ons eerste bier, De Rumoerige Roodborst, werd begin dit jaar direct erg positief ontvangen. Het staat zelfs als enige Nederlandse bier in de Ratebeer Top 50 in de stijl Amber Ales. Dat heeft waarschijnlijk flink geholpen in onze groei. Mensen weten ons intussen zelf te vinden en op Facebook zijn er dagelijks vele nieuwe fans’, aldus Ralph. ‘De snelheid van die groei heeft ons in positieve zin verrast.’

Reviewsites

Ook het tweede bier is intussen goed ontvangen op reviewsites als Untappd en Ratebeer. Rik vertelt: ‘De kwaliteit staat bij ons altijd voorop. We hebben daarbij een hele duidelijke visie die we hebben samengevat inéén zin: kwaliteitsbieren die toegankelijk zijn voor velen én bijzonder voor de kenner. We krijgen van veel mensen te horen dat juist die toegankelijkheid, naast alle extreme bieren die er momenteel worden gebrouwen, iets is dat als erg positief wordt ervaren.’

Landelijke distributie

Een ander belangrijk punt dat de groei verklaart is de landelijke distributie. ‘Op dat punt hebben we de stoute schoenen aangetrokken’, zegt Ralph. ‘We hebben een flink aantal groothandels benaderd, meestal met minimaal een klant in hun regio die graag via hun wilde bestellen. Gelukkig werd er veelvuldig positief gereageerd, waardoor we bij ons tweede bier al landelijk kunnen leveren. Soms via een bestaande groothandel en anders weten wij het zelf altijd op te lossen.’

Luxeproblemen

Kwaliteit, een onderscheidende visie en een goede distributie. Het legt de brouwerij vooralsnog geen windeieren. En de verwachting is dat de groei nog niet is afgelopen. ‘We krijgen dagelijks aanvragen van horecazaken en slijterijen. Volgende week worden er drie flinke batches gebrouwen, zodat we hopelijk aan de vraag kunnen blijven voldoen. Maar met dat soort luxeproblemen zijn wij natuurlijk alleen maar blij’, zegt Rik.

 

Overig nieuws