In Londen wordt wel een heel speciaal biertje gebrouwen: eentje van oud brood dat bakkers anders weg zouden gooien.
Het biertje
heeft de naam Toast gekregen. Vorige maand is het merk officieel van start gegaan.
*Tristram Stuard*
Bedenker van het biertje is food-goeroe Tristram Stuart, die in 2009 een boek schreef over voedselverspilling. Op een tripje door Brussel maakte hij kennis met een speciale brouwmethode waarbij gemoute gerst, brood, haver, hop, gist en water worden gecombineerd. De koolhydraten worden suikers, en het gist zet de suiker om in alcohol. Ook in Oost-Europa worden er al heel lang biertjes van brood gemaakt. Het idee is dus niet helemaal nieuw.
*Eén boterham per biertje*
Wat voor oud brood de bakkers aanleveren maakt overigens niet uit, wat wel zo handig is voor de brouwers van de Hackney Brewery. In elk flesje Toast zit ongeveer 1 boterham. De start-up is nog maar net begonnen, dus of het biertje een succes wordt, is nog moeilijk te zeggen. Maar als de biertjes geld op gaan leveren, gaat alle winst naar Stuarts non-profitorganisatie Feedback, dat de strijd aangaat met voedselverspilling.
~Christel Tuin~
Bijzonder: biertje gemaakt van oud brood
24 februari 2016