Het eerste glas Jopenbier gemaakt uit een oergraan uit de Haarlemmermeerpolder, wordt op 1 november in de Jopenkerk in Haarlem gepresenteerd. Het Emmerbier van heeft de naam
ÂJopen HRLMMR & Meer meegekregen. Het bier heeft wat weg van weizenbier, maar dan iets voller van smaak. Het bier is ongefilterd blond en bevat 5 procent alcohol. Het brouwproces startte in augustus.
*Drie jaar voorbereiding*
In 2010 werd het oergraan weer in Nederland uitgezaaid. Na drie jaar van vermeerderen (van 80 kilo naar 10.000 kilo) kan er nu dankzij de stichting Bio-Di-Vers ook weer bier van gebrouwen worden. De coöperatieve Agro Nova van Haarlemmermeerboeren in Nieuw-Vennep toonde zich bereid het experiment, bijna tweeduizend jaar na de laatste boeren, aan te gaan.
~Door~ "~Mariska van Gorp~":mailto:mariska.vangorp@uitgeverijps.nl
Jopenbier gemaakt uit oergraan
31 oktober 2013