Nederlandse bubbels heten 'Sprankel'

6 december 2010
Nederlandse bubbels heten 'Sprankel'

Nederlandse wijnboeren zochten een naam voor hun mousserende wijnen. En onlangs is deze gevonden. Na wit, rood en rosé hebben ook de 'bubbelwijnen' van Nederlandse bodem een benaming. Na een wedstrijd georganiseerd door wijntijdschrift Perswijn is door een jury besloten tot: sprankel.

*Buitenland*
Veel buitenlandse wijnlanden hebben al een eigen benaming voor 'bubbelwijn'. Frankrijk kent de omschrijving crémant voor mousserende wijnen afkomstig uit streken buiten de Champagne. Italië heeft Frizzante en Spumante, Spanje Cava, Duitsland Sekt en Zuid- Afrika Vonkelwyn en ga zo maar door.

*Jury*
Alle inzendingen werden door een vakkundige jury beoordeeld op originaliteit en toepasbaarheid. De jury bestond uit Ronald de Groot, hoofdredacteur en uitgever van Perswijn, René van Druenen van Viticonsult en wijnjournalist Hubrecht Duijker.

*Omschrijving*
De naam Sprankel werd door maar liefst vijf deelnemers ingezonden en als volgt toegelicht: “Sprankel is een korte en simpele afleiding van het werkwoord sprankelen”. “Het woord heeft slechts acht letters en is makkelijk af te drukken op het etiket”. “De naam is origineel en blijft goed in je hoofd hangen”. “Sprankel klinkt aantrekkelijk en past bij een product dat de consument direct moet associëren met termen als mousserend, tintelend, twinkelend, glitterend etc.”.

~Frank Lindner~

Overig nieuws