De Nederlandse limoncellomaker Chiesanuova, uit Nieuwerkerk aan den IJssel, heeft bij de International Wine & Spirit Competition in Londen twee prijzen in de wacht gesleept. Zowel de al meermaals bekroonde limoncello als de nieuwe creatie arancello kreeg van de vakjury een bronzen award. “Op een toneel met deelnemers uit heel de wereld een mooie erkenning. Geweldig om daar tussen te staan”, aldus eigenaar en oprichter Hidde de Groen (44).
International Wine & Spirit Competition
Bij de jaarlijkse International Wine & Spirit Competition (IWSC) sturen honderden drankmakers uit ruim negentig landen hun producten in naar een panel van internationale deskundigen. Het panel proeft en ruikt de dranken om te bepalen welke creaties tot de beste inzendingen behoren. Onder deze selectie zijn daarna drie prijzen te verdelen: brons, zilver en goud. De winnaars van de categorie ‘gedestilleerde dranken 2023’ zijn vandaag bekend gemaakt.
Deelname
Na eerdere succesvolle deelnames deed eigenaar Hidde dit jaar voor het eerst mee met niet één, maar twee dranken. Behalve de limoncello legde hij ook zijn nieuwe creatie, arancello, voor aan het panel. Een likeur waarbij de citroenen zijn vervangen door sinaasappels. Hidde: “Het principe van de likeur is hetzelfde, alleen worden de citroenen vervangen voor sinaasappelen. Ook bevat het recept iets minder suiker, omdat sinaasappelen dit van nature al meer in zich hebben.”
Een keuze die goed is gevallen bij de jury. Beide dranken behoren volgens het panel, blijkens de bronzen medaille, tot de wereldwijde top drie. “Geweldig toch. Chiesanuova mag weer op het toneel staan en dan ook nog eens met onze gloednieuwe arancello.”
De nieuwe variant op de Nieuwerkerkse limoncello ontstond vorig jaar. “Wij hebben als proef vijfhonderd flessen gemaakt en verdeeld over twee partijen. Na de eerste batch kregen wij verzoeken van slijterijen en andere afnemers of we hiermee door wilden gaan. Dat gaf ons voldoende vertrouwen om ook met de arancello een kansje te wagen op het IWSC.”
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.