Alle drink- en eetgelegenheden in Nederland zijn vanwege de coronacrisis gesloten. Een zware periode voor de de horecaondernemers en -medewerkers. Door het hele land onstaan in deze donkere dagen prachtige initiatieven om de branche overeind te houden. 'We are in this together'.
In dit liveblog geeft de redactie van De CaféKrant handige tips en deelt het creatieve ondernemersverhalen van collega's. Zelf een goede tip? Deel het en mail naar: redactie@uitgeverijps.nl! Zo houden we de horeca overeind! We verdelen tips van de redactie met tips van collega's.
Tip van de redactie
Vanavond weten we hoe de anderhalvemetereconomie eruit gaat zien. De verwachting is dat die er komt. Veel horecaondernemers spelen er al op in door keukens op te breken en productieprocessen te scheiden waardoor de anderhalvemeterregel gewaarborgd kan worden. Terrassen worden opgedeeld en looproutes gemarkeerd. Ga in gesprek met de gemeente om te kijken of het mogelijk is om het terras - eventueel tijdig - uit te breiden om meer omzet te kunnen genereren. Binnen de anderhalvemetereconomie valt ongeveer 70 procent van de omzet alsnog weg.
Vouchers:
Geef jij al vouchers uit voor wanneer de beperkingen worden opgeheven? Via https://www.helpdehoreca.nl/ kun je je aanmelden en zodoende inkomsten genereren in deze zware tijden. Daar staat straks natuurlijk wel wat tegenover, maar het is een begin.
Pubquiz!
Heb je al een online pubquiz gelanceerd? Een mooie kans om het contact met je gasten te behouden. Daarnaast kun je een mooi pakketje samenstellen (met daarin bijvoorbeeld speciaalbier en borrelhapjes) dat bezorgd kan worden of afgehaald op veilige wijze. Een aantal cafés ging je al voor.
Tip van Hakvoort:
Leverancier van keukenapparatuur Hakvoort, stuurde deze checklist om ervoor te zorgen dat keukenapparatuur niet verwaarloost raakt:
Tip van Café Doerak, Delft:
Biercafé Doerak uit Delft heeft een creatieve manier gevonden om toch nog de klanten te voorzien vann een lekker biertje. Het begon allemaal als een grap, maar uiteindelijk bleek het een best goed idee. Elke dag van de week plaatsen zij een lijst met verschillende bieren op Facebook. Klanten kunnen via de telefoon bestellen en vervolgens online afrekenen. Op deze manier houden zij hun horecaonderneming nog steeds draaiende.
Tip van de redactie: huurkorting
Bespreek met de vastgoedeigenaar (of brouwer) de mogelijkheden voor huurkorting, dus niet alleen om uitstel. Het is crisis voor iedereen, dus waarom zou je er als caféondernemer alleen voor moeten staan. Het is voor beide partijen beter als je er goed uitkomt.
Tip: e-mail je achterban
Heb je een e-mailbestand? Mail je achterban dan nu alvast over activiteiten die je in of na de zomer gaat ondernemen. Misschien kun je nu alvast vouchers verkopen voor events in het najaar, zodat je toch omzet in de boeken kunt schrijven.
Tip: voorschotbedrag energierekening
Overleg met je energieleverancier. Zij zijn ook ondernemers, dus overleg moet mogelijk zijn. Probeer het voorschotbedrag te verlagen; aan het eind van de rit krijg je het teveel betaalde geld toch terug, dus waarom zou het niet kunnen?
Tip van KHN
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft een facebookpagina opgezet: HorecaHelpt. De pagina is een platform waar horecaondernemers hun verhalen, initiatieven, tips en steunbetuigingen kunnen delen.
Voor het op korte termijn verlagen van de huurprijs bestaat geen wettelijke regeling. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft op dit moment actief contact met overheid, maar ook met banken én de vastgoedsector. Ook kun je het gesprek met jouw verhuurder aangaan over de verlaging van de huurprijs op korte termijn. Of over het aanpassen van de voorwaarden (een huurvrije periode of een omzetgerelateerde huurprijs gedurende een bepaalde periode). KHN heeft een modelbrief opgesteld waarmee je jouw huurbaas kunt verzoeken voor een (tijdelijke) vrijstelling. Download de brief hier.
Koninklijke Horeca Nederlandhttps://www.facebook.com/HorecaHelpt/
Tip van de redactie
Bezorgen en afhalen. Onlangs werd bekend dat Rijksoverheid afhalen weer toestaat. Zorg dat er een vorm van cashflow ontstaat. Ontwikkel een team van medewerkers die afhalen en bezorgen mogelijk maken.
Tip van de redactie
Ga in gesprek met leveranciers en de pandeigenaar. Iedereen is zich bewust van de situatie. Ga in gesprek om huur en lopende rekeningen op te kunnen laten schorten.
Tip van de redactie
Houd een grote schoonmaak. Mocht je ervoor gekozen hebben om volledig dicht te gaan omdat je de infrastructuur niet hebt om te bezorgen of af te halen, gebruik de tijd om de keuken of de bar eens flink aan te pakken.