De huidige krapte op de horeca-arbeidsmarkt beweegt horeca-ondernemers er wel eens toe nieuwe potentiële medewerkers te motiveren met een aardige vaste onkostenvergoeding, naast het reguliere loon. Deze onkostenvergoedingen staan niet altijd in verhouding tot de daadwerkelijke zakelijke uitgaven van de medewerker, met alle risicos van dien. In de praktijk is dit vaak aanleiding voor soms forse naheffingsaanslagen loonheffingen omdat de fiscale spelregels niet juist worden nageleefd.
De geschillen met de Belastingdienst over vaste kostenvergoedingen leiden tot een behoorlijke hoeveelheid rechtspraak. Om een vaste kostenvergoeding onbelast te kunnen verstrekken, moet deze naar aard en omvang zijn gespecificeerd. Alleen een (globale) specificatie van de vaste kostenvergoeding volstaat niet, zo oordeelde het Gerechtshof Den Haag onlangs nog eens. Als de inspecteur de hoogte van de vaste kostenvergoeding betwist, rust op u als werkgever de bewijslast om aannemelijk te maken dat de vaste kostenvergoeding strekt om de werkelijk gemaakte zakelijke kosten van uw werknemers te vergoeden. Dat kan onder andere worden gedaan door middel van het uitvoeren van een kostenonderzoek gedurende enige tijd onder uw werknemers.
De inspecteur kan u verzoeken een dergelijk onderzoek uit te voeren. Als u het fiscale risico wilt beperken, is het echter niet raadzaam een dergelijk verzoek af te wachten. Een kostenonderzoek geeft u namelijk inzicht in het kostenpatroon van uw werknemers en helpt u bij het vaststellen van een fiscaal adequate vaste kostenvergoeding.
Mark Tamsma, manager/relatiebeheerder, Deloitte MKB Accountancy & Advies B.V., mtamsma@deloitte.nl
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20CafeKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20CafeKrant.nl%0A%0Ahttp://www.decafekrant.nl/nieuws/specificatie-vaste-kostenvergoeding-volstaat-niet/
Specificatie vaste kostenvergoeding volstaat niet
1 januari 2009