Alcoholvrij bier, een product dat haast niet kan ontbreken op de drankkaart. Een ‘gewoon’ alcoholvrije pilsener of een smaakvolle IPA, ideaal voor de gast die nog met de auto naar huis moet. Het ene alcoholvrije bier is populairder bij de gast dan het andere. Een alcoholvrij bier mag in Nederland niet meer alcohol bevatten dan 0,1 procent. Toch komt het voor dat alcoholvrij bier meer alcohol bevat dan 0,1 procent. Onderaan dit artikel lees je waarom.
India Pale Ale (IPA)
IPA is een van de meest gedronken speciaalbier in Nederland. Doordat een IPA meer hop bevat dan andere biersoorten is deze extra bitter. In combinatie met een IPA zijn veel verschillende smaken mogelijk, zo kan een IPA ook fruitig of tropisch zijn. De biersoort heeft een eigen karakter die alcoholvrij ook herkenbaar is, waardoor deze biersoort zich goed leent voor alcoholvrije productie. Doordat IPA een veel gedronken bier is en het karakter behouden blijft wanneer deze alcoholvrij gebrouwen wordt, is alcoholvrije IPA een aantrekkelijke optie voor de consument.
Weizen
Een andere biersoort met karakter dat zich goed leent voor alcoholvrije productie is Weizen. Weizenbier bestaat voor minimaal 50 procent uit tarwe waardoor het een verfrissend en zurig karakter heeft dat niet zo bitter is als een IPA. Omdat Weizen een sterk karakter heeft dat net als IPA behouden blijft zonder alcohol, is ook alcoholvrije Weizen interessant voor de consument.
Kriek
Kriekbier is een Lambiek bier gecombineerd met kersen die zuur blijven na rijping. Het resultaat is een friszuur bier met een lichte kersenrode kleur. Ondanks dat kriek vaak wordt gezien als een vrouwenbier, wordt deze ook door mannen gedronken. Kriek is een bier apart van andere, de smaak en kleur is opvallend en alleen te vinden bij fruitbieren. Van origine is kriekbier gemaakt van kersen maar vandaag de dag wordt kriek ook gemaakt van framboos, aardbei of zelfs perzik. Omdat kriekbier een friszuur, zomers karakter heeft is ook deze alcoholvrij te brouwen. De smaak en kleur maken kriekbier tot een aantrekkelijk alcoholvrij alternatief voor de consument.
Blond
Blond bier is hoog van gisting waardoor het een fris, zomers karakter heeft. Veel speciaal bieren zijn van hoge gisting, dit betekent dat er meer fruitig smakende verbindingen in het bier zitten. Doordat blond bier van hoge gisting is, is deze frisser en minder bitter dan een pilsener dat van lage gisting is. Blond bier leent zich dan ook goed voor alcoholvrije productie en wordt graag gedronken door de consument.
Pilsener
Pilsener is bekend als een ‘gewoon’ bier voor de Nederlandse consument. Doordat pils van lage gisting is heeft deze een minder fruitig of kruidig karakter. Het alcoholpercentage in een pilsener is van belang voor het karakter. Een alcoholvrije pilsener verliest het ‘vertrouwde’ karakter dat een alcoholhoudende pilsener wel heeft. Toch is het brouwen van een alcoholvrije pilsener gelukt en wordt deze gedronken door de consument. Zo bleek in 2022 dat 51 procent van de bierdrinkers die weleens alcoholvrij of alcoholarm drinkt weleens een alcoholvrije pilsener drinken. In 2017 lag dit percentage nog op 42 procent.
Alcoholvrij, alcoholarm of alcoholhoudend
Alcoholvrij, een woord dat betekent dat een product geen alcohol bevat. Toch komt het voor in Nederland dat een alcoholvrije bier alcohol bevat. In Nederland is het de regel dat een bier tot 0,1 procent alcohol mag bevatten met het label alcoholvrij. In Duitsland en België daarentegen is de regel dat bier tot 0,5 procent alcoholvrij genoemd mag worden. De meeste bieren die daar gebrouwen worden heeft dus wel het label alcoholvrij, maar kan tot 0,5 procent alcohol bevatten. In Nederland is alcohol vanaf 0,1 tot 1,2 procent alcoholarm. Vanaf 1,2 procent mag er geen alcoholvrij of alcoholarm op het bier staan. Pas wanneer er op het label staat dat het bier 0,0 procent alcohol bevat heeft deze helemaal geen alcohol.
Blijf je graag op de hoogte?
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.