Stel dat een vrouwelijke fulltime medewerker minder wil gaan werken omdat zij moeder is geworden. Moet u daar zomaar mee instemmen? De wet Arbeidsduur geeft werknemers het recht in deeltijd te werken. Een werkgever moet in principe zowel een verzoek om vermindering als om uitbreiding van de arbeidsduur honoreren, behalve wanneer zwaarwegende bedrijfsbelangen zich daartegen verzetten.
In de CAO kan worden bepaald dat uitbreiding van de arbeidsduur niet mogelijk is. Afspreken dat vermindering niet kan, is echter niet toegestaan.
Een werknemer die minimaal 1 jaar in dienst is, kan eenmaal per twee jaar een schriftelijk en nauwkeurig omschreven verzoek om aanpassing van de arbeidsduur doen, uiterlijk vier maanden voor de gewenste ingangsdatum. De werkgever moet binnen één maand reageren, anders wordt volgens de wet de arbeidsduur automatisch aangepast overeenkomstig het verzoek van de werknemer! Wilt u als werkgever niet ingaan op het verzoek, dan moet u dit schriftelijk en beargumenteerd mededelen. Daarna moet overleg plaatsvinden tussen werkgever en werknemer. Eventueel kan de werknemer daarna de rechter om een oordeel vragen.
De werkgever mag het verzoek van de werknemer afwijzen als zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daartegen verzetten. Wat daaronder precies wordt verstaan, is niet eenvoudig uit te leggen. Alle relevante feiten van dat concrete geval en die branche worden door de rechter gewogen en getoetst aan de regels van goed werkgeverschap. Raadpleeg altijd een juridisch adviseur voordat u tot actie overgaat.
Mark Tamsma, manager/relatiebeheerder, Deloitte MKB Accountancy & Advies B.V., mtamsma@deloitte.nl
"*Stuur door...*":mailto:?SUBJECT=Lees%20dit%20bericht%20op%20De%20CafeKrant.nl&BODY=De%20afzender%20van%20deze%20e-mail%20wil%20u%20graag%20attenderen%20op%20het%20volgende%20nieuwsitem%20op%20De%20CafeKrant.nl%0A%0Ahttp://www.decafekrant.nl/nieuws/recht-op-deeltijdarbeid/
Recht op deeltijdarbeid?
1 januari 2009