Het nieuws? Binnen onze geliefde cafébranche is er al een tijdje geen nieuws. Voor ons gevoel al een hele lange tijd. Zicht op heropening van de horeca is er nog even niet, zeker niet met de coronacijfers zoals we die nu zien. Ja, er is wel aandacht voor de restaurants die heel misschien kunnen openen tijdens de feestdagen. Daar wordt in ieder geval over gesproken, maar tegelijkertijd vertellen Haagse ingewijden tegen de pers dat een heropening van cafés zeker nog niet tot de mogelijkheden behoort. Maar wanneer dan wel? Duidelijkheid betekent veel voor een ondernemer; daar kun je je koers mee bepalen en lijnen uitzetten. Nu is er dus niets; geen nieuws betekent dat er ook geen heldere vooruitzichten zijn en daardoor ontstaat er dus een gebrek aan koers. De routekaart die de overheid heeft uitgezet blijkt ook nog eens onbruikbaar, het kabinet lijkt deze losgelaten te hebben, dus daar kunnen we ons ook niet meer aan vastklampen.
Onlangs sprak ik een caféondernemer die even helemaal geen drive meer heeft. Geen puf meer om de handen uit de mouwen te steken, geen inspiratie meer om iets innovatiefs te verzinnen. Niks. En hoe kun je hem dat kwalijk nemen? Er zijn immers ook al heel veel restaurateurs die hebben aangegeven tijdens de feestdagen gesloten te blijven, terwijl zij wel een kleine mogelijkheid zien om te kunnen openen met Kerst. Ook zij vinden dat ze te lang in onzekerheid hebben gezeten en denken niet dat met zo'n korte voorbereiding nog een mooi kerstdiner in elkaar gezet kan worden, laat staan dat het winstgevend zal zijn. Er is ook een groep ondernemers die gelooft dat we de horeca beter nog even gesloten kunnen houden dit jaar, want anders gaan we begin volgend jaar weer in een lockdown vanwege oplopende besmettingscijfers. Allemaal zaken die niet direct te maken hebben met duidelijkheid of actuele regelgeving, maar met een gebrek aan perspectief. En elk van die ondernemers gaat er op zijn of haar eigen manier mee om. De ene caféondernemer verkoopt kerstbomen en probeert op die manier omzet te behalen, terwijl een ander berust in de situatie zoals die nu is. Niets wat je doet in deze situatie is fout, maar voor de gemoedsrust en handvatten om goed te kunnen sturen is enige duidelijkheid wel vereist. Laat het daar nu net aan ontbreken... Zoals zoveel caféondernemers zeggen: 'slecht nieuws is ook nieuws'.
Reageren?
Dat mag, en kan via thijs.jacobs@uitgeverijps.nl