Stefan Elvers (links op de foto) is een van de gelukkige caféondernemers die deel mogen nemen aan Fieldlab Cafés in Utrecht. "Nou ja, het is helaas maar voor vier dagen, dus van korte duur." De eigenaar van Ubica is wel blij om weer wat te kunnen doen: "Het is gewoon prachtig om te kunnen doen waar we goed in zijn en mooi om te zien dat onze zaak nu geen opslagruimte is, maar gewoon weer een café."
De ondernemer legt uit hoe deze Fieldlab-test er in de praktijk uitziet: "We mogen nu vijftig man binnen ontvangen. We hebben best een grote zaak, waar we normaal 300 man binnen en buiten kwijt kunnen. Het ziet er nu dus best rustig uit wanneer je binnenkomt, met mensen verspreid over de zaak. Vooraf worden de mensen getest op corona en bij de ingang stellen we triagevragen. Daarna kunnen de gasten plaatsnemen, maar wel op anderhalve meter afstand als ze niet tot een huishouden behoren." Zijn er dan ook onderzoekers aanwezig die alles monitoren? "Ja", vertelt Elvers. "Er zijn onderzoekers van TNO in de zaak, die monitoren hoe lang de gasten lopen, als ze bijvoorbeeld het toilet bezoeken, en wat ze allemaal doen in de zaak. Gaan ze bijvoorbeeld toch naar een andere tafel als ze bekenden zien en dragen ze wel een mondkapje als ze hun zitplek verlaten? Ook kijken ze naar hoe ons personeel het doet."
Cafés tegelijkertijd met de restaurants open?
In de praktijk zoet Stefan weinig verschil met de werksituatie van afgelopen zomer. "Het enige verschil is, dat de gasten tijdens het lopen een mondkapje moeten dragen. De deelnemers en horecaondernemers weten eigenlijk al wel dat de horeca veilig kan werken en dat alles prima kan verlopen. De overheid wil met dit Fieldlab-onderzoek met name testen of cafés tegelijkertijd met de restaurants kunnen openen. Tot nu was al duidelijk dat eerst de restaurants zouden openen en daarna pas de cafés, maar nu wordt onderzocht of cafés tegelijkertijd en onder dezelfde voorwaarden open kunnen. Wat ons betreft gaat de hele horeca tegelijkertijd open natuurlijk. We zien dat het veilig kan en iedereen houdt zich netjes aan de regels; die signalen vangen we ook op van de andere deelnemende cafés."
Er was een heuse stormloop op reserveringen. Is het de vaste gasten gelukt om een plekje te bemachtigen? Elvers: "We zien wel vaste gasten gelukkig, maar ook veel nieuwe gezichten. Er waren dubbele reserveringen en annuleringen; die hebben we op kunnen vullen met mensen uit ons eigen bestand. dat kan natuurlijk niet last-minute, want de eis van een negatieve coronatest blijft staan, net als het maken van een reservering. Al met al is het op deze manier een hele heisa om een biertje te halen, dus het is voor de horeca geen optie om mensen een recente negatieve coronatest te laten zien bij reservering. Dat is puur en alleen voor dit onderzoek, zodat er op een veilige manier getest kan worden. Horecabezoek is namelijk meestal impulsief: je duikt even een café in tijdens het winkelen." En, wordt er veel naar binnen gegluurd door nieuwsgierigen? "Nee", lacht Elvers. "Dat valt reuze mee. Van buiten kun je niet eens zien dat we meedoen aan Fieldlab Cafés als je dat niet weet. Woensdag was de pers wel massaal aanwezig, maar dan alleen buiten. Ze mochten natuurlijk niet binnen vanwege de verplichting om een negatieve coronatest te laten zien."