Derde plaats voor Giovanni van Wijk bij wedstrijd ter ere van 70 jaar piña colada

Auteur: redactie
Awards Events 11 april 2024
Derde plaats voor Giovanni van Wijk bij wedstrijd ter ere van 70 jaar piña colada

De 23-jarige Giovanni van Wijk is op de derde plaats geëindigd tijdens een internationale wedstrijd ter ere van de zeventigste verjaardag van de piña colada, de wereldberoemde cocktail op basis van rum, ananassap en kokosmelk. De jonge bartender was één van de zeven finalisten en vertegenwoordigde daarmee als enige de regio continentaal Europa. Met zijn eigen 'Speculada' wist hij de jury te imponeren en het brons vanuit Puerto Rico mee naar huis te slepen.

Van Wijk werkt in de LobbyBar van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station. Bacardí organiseerde de wedstrijd speciaal voor bartenders die werkzaam zijn bij Hilton, omdat de piña colada zijn oorsprong vond in een bar van het Caribe Hilton Hotel in Puerto Rico. Hier serveerde barman Ramon Marrero in 1954 de allereerste piña colada. Van Wijk, die uit 288 aanmeldingen werd gekozen als finalist, reisde voor de finale af naar Puerto Rico. Hierin stond hij tegenover zes andere deelnemers. Elk van hen moest binnen een tijdsbestek van tien minuten vier cocktails maken en presenteren, inclusief Van Wijks eigen 'Speculada' en de klassieke piña colada. 

Indrukwekkende en unieke prestatie

Hoewel de jury vol lof was over zijn prestaties, kostte een vertraging van slechts veertig seconden hem de tweede plek. Desondanks is hij trots: “Het was fantastisch om zoveel vakmannen bij elkaar te zien, te spreken en te zien werken tijdens deze vijfdaagse reis. Mijn bewondering voor mijn meer ervaren collega’s groeide met de dag, en ik heb enorm veel van hen kunnen leren. Ik besefte dat het een uitdagende wedstrijd zou worden, dus het behalen van de derde plek vervult me met extra trots.”

Floris Licht, general manager van DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station: “Als general manager ben ik ongelooflijk trots op Giovanni's indrukwekkende en unieke prestatie, waarbij hij de derde plaats behaalde in de wereldwijde piña colada-competitie met zijn buitengewone Speculada-creatie. Dit was zijn eerste wedstrijd en hij was de jongste finalist, wat onze bewondering voor zijn creativiteit, talent en toewijding alleen nog maar versterkt.” De ‘Speculada’ staat dan ook op het menu van het hotel en is uitgegroeid tot een favoriet onder de gasten.”

Wie is bartender Giovanni?

Giovanni van Wijk, bartender bij DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station, is een levendige mixoloog met een multiculturele achtergrond die zich uitstrekt over Aruba, Colombia, Mexico en Nederland. Met een familie die wereldwijd verspreid is, beschrijft hij zichzelf als een culturele fusie, vergelijkbaar met ‘gebakken rijst, een beetje mix van alles’. Van Wijk spreekt meerdere talen, waaronder Papiamento, Spaans, Engels en Nederlands, en zijn multiculturele achtergrond geeft een unieke draai aan zijn bartending flair.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws