Bonnetje voor een Ander - samen de wintermaanden door

Auteur: redactie
Events 20 december 2023
Bonnetje voor een Ander - samen de wintermaanden door

In de koude wintermaanden met de feestdagen voor de deur zoeken Amsterdammers elkaar graag op, bijvoorbeeld in de kroeg. Helaas is de warmte en gezelligheid van deze ‘buurthuiskamers’ soms ver weg voor veel Amsterdammers. Een lekker warm drankje bestellen is niet voor iedereen een optie. Daarom heeft de Partij van de Arbeid Amsterdam, in samenwerking met een aantal cafés, de actie ‘Bonnetje voor een Ander’ opgezet.

Deelnemende plekken in alle stadsdelen geven gasten twee mogelijkheden: een extra koffie afrekenen, een ‘Bonnetje voor een Ander’ betalen voor een mede-Amsterdammer of als je het financieel niet ruim hebt: je koffie of thee op het 'Bonnetje van een Ander' zetten. Zo kunnen stadsgenoten samen van de warmte en gezelligheid van het buurtcafé genieten.

“Omkijken naar elkaar hoort bij onze sociale stad. Het buurtcafé is vaak een plek die dient als woonkamer van de wijk, waar mensen elkaar tegenkomen en met elkaar in gesprek gaan. Helaas zien we ook veel eenzaamheid, juist in de wintermaanden, mede omdat veel van het sociale leven geld kost. Met dit initiatief kunnen Amsterdammers elkaar blijven ontmoeten, ongeacht de grootte van hun portemonnee”, licht Lian Heinhuis, fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam, het initiatief toe.

Napolitaanse caffè sospeso

Het idee is geïnspireerd door een Napolitaanse traditie, caffè sospeso, waarbij je twee koffies afrekent en er maar één krijgt. Het tweede koffietje kan dan worden besteld door iemand die dat zich niet kan veroorloven. In Italië is dit een bekende traditie die ook is overgewaaid naar andere Europese steden. De actie gaat van start op vrijdag 22 december en loopt een maand, maar het zou natuurlijk mooi zijn als de caffè sospeso in Amsterdam ook een vaste traditie wordt.

Deelnemende kroegen (tot nu toe)

•             Centrum: Eik en Linde, Bouwman, De Gaeper, Oosterling, Blaauwhooft, Hoppe, Thijssen

•             Nieuw-West: De Roosenboom

•             Noord: ‘t Sluisje

•             Oost: Gijs de Rooy, Dorst, Hesp

•             Weesp: ‘t Helletje, Bijna Thuis

•             West: De Toog, Binnepretje

•             Zuid: Eddy Bar, Van Wou, Wildschut

•             Zuidoost: Oma Ietje

Uiteraard kan ieder café zich aansluiten bij de actie. Mail daarvoor naar pvda@amsterdam.nl.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws