Nederland als perfect alcoholvrij wijnland? Cul Sec lanceert cuvée 2025

Auteur: Redactie
productnieuws Duurzaamheid 9 oktober 2025
Nederland als perfect alcoholvrij wijnland? Cul Sec lanceert cuvée 2025

Vorig jaar september werden de eerste flessen Cul Sec ontkurkt in het Voedselstation van Fruitslagers in Culemborg. Een jaar, twee voorjaarsspecials en een zoektocht naar de perfecte druif voor alcoholvrij verder, brengen de makers de cuvée van 2025 op de markt. Zowel in volume als in smaakontwikkeling werden grote stappen gemaakt. Daarmee wordt Cul Sec het derde grootste wijnmerk van Nederland - maar dan zónder alcohol.

Een vliegende start

Vorig jaar september wisten de makers van het alcoholvrije alternatief eigenlijk nog niet goed wie hun afnemers zouden worden. Inmiddels omringen ze zich met distributeurs uit binnen- en buitenland en worden de wijnen geschonken op allerhande plekken: van wijnbar tot sterrenrestaurant. De cuvee van 2024 raakte onverwacht binnen vier maanden uitverkocht. Dit succes moedigde de makers aan twee lentespecials op de markt te brengen. Deze flessen Souris sous la Rhubarbe, “muisjes onder de rabarber” en Parti dans les Feuilles,”verstopt tussen het groen”, hielpen menig fijnproever en non-alcoholist de zomer door, maar ook deze voorraad hield niet lang. Dat gaf de fruitslagers moed om zowel in smaakontwikkeling als volume grote stappen te zetten voor de cuvée van najaar 2025. Het volume gaat dit jaar keer tien.

De perfecte druif voor alcoholvrij

De Fruitslagers zijn de testkeuken ingedoken op zoek naar de perfecte zuren, tannines en technieken. Een zoektocht naar de perfecte ingrediënten voor meer diepgang en balans. Een belangrijk onderdeel was de zoektocht naar de perfecte druif. Omdat Cul Sec een alcoholvrije drank is, werd gezocht naar druiven die minder suikers bevatten, maar wel rijk zijn in tannines, zuren en vol van smaak zijn. Voor de wijnboer is het soms nog

even wennen, maar met dalende alcoholconsumptie is het produceren van alcoholvrije alternatieven misschien ook voor de wijnboer een interessant toekomstverhaal. Laat Nederland nu net een land zijn met minder zonuren dan klassieke wijnlanden, wat de lokale druif perfect maakt voor Cul Sec. Een goed verdienmodel voor de toekomstige landbouw, denken de fruitslagers.

In een fles Cul Sec spelen zowel het sap als de pulp van de druiven een rol. De pulp wordt namelijk gebruikt voor lactofermentaties op waterkefir en kombucha. Het sap van onrijpe druiven, verjus genoemd, zorgt voor aangename zuren, minerale tonen en oxidatieve tonen. Zo worden onrijpe druiven, voor de meeste wijnboeren afval, een palet aan zuren, oxidatieve smaak en textuur voor de makers van Cul Sec.

Regeneratie in een fles

Alle producten uit de keuken van Fruitslagers werken aan het herstel van het lokale landschap. Voor Cul Sec wordt dan ook samengewerkt met voedselbossen en lokale telers. Druiven van Dassemus uit Chaam, kruiden van voedselbossen Nieuwe Bodem en Schevichoven en appelciderazijn van Elegast cidermakers. Hoe wilder het landschap, hoe meer smaak, zo stellen de fruitslagers. Voor L’etable Fumé, een oranje wijn, werd bijvoorbeeld een Nederlands hooi van luzerne, kamille en verveine uit het voedselbos samengesteld. Van planten wordt daarnaast vaak niet alleen de vrucht, maar ook het blad en het hout gebruikt: ieder element biedt een eigen smaak. Dat maakt een glas Cul Sec iets voor eenieder die op zoek is naar smaak zonder promillage.

Proost op smaak zonder promillage

11 oktober worden we de eerste flessen van de nieuwe cuvée ontkurkt tijdens Cul Sec - Cuvée 2025 - lunch en diner. De komst, of de terugkeer, van Cul Sec wordt dan gevierd bij Cul Sec Resto. Bar. Wijntuin. Het Fruitslagers proeflokaal waar iedereen kan aanschuiven voor een lekker bod lokaal en een glas vol smaak. 

Overig nieuws