Ter ere van het 750-jarig bestaan van Amsterdam heeft bierbrouwer Heineken – als trotse stadsgenoot en officieel partner van de jubileumviering – een speciaal pils gebrouwen: Heineken Studio Mokum750. Dit unieke pils is gebrouwen in nauwe samenwerking met vijf Amsterdamse horecaondernemers en is een ode aan de karakteristieke cafécultuur van de hoofdstad.
Het resultaat? Een fris, ongefilterd tarwepils met een verrassende twist op de vertrouwde Heineken-smaak: een vleugje korianderzaad zorgt voor een subtiele kruidige noot, terwijl citrahop extra verfrissing toevoegt. En hoe vier je zo’n mijlpaal beter dan met een goed glas bier in een bruisend Amsterdams café - midden in de stad, samen met de mensen die de stad maken tot wat ze is? Heineken Studio Mokum750 werd daarom gisteren, woensdag 24 april, feestelijk gepresenteerd bij Café De Eland. Het allereerste fust arriveerde per ‘bierboeierboot’, waarna het eerste glas werd getapt - het officiële startschot voor een lente en zomer vol proostmomenten op onze geliefde hoofdstad.
Na het eerste tapmoment in Café De Eland werd om precies 19.50 uur (symbolisch ‘zeven uur vijftig’) ook in de andere vier cafés die hebben meegedacht over Mokum750 - Café ’t Lommertje, Coco’s Outback, Arie Goudvisch en Café ’t Spuitje - gezamenlijk geproost. Buurtbewoners, stamgasten en voorbijgangers vierden samen deze bijzondere mijlpaal. Met Mokum750 wil Heineken niet alleen zijn waardering uitspreken voor de Amsterdamse café- en kroegcultuur, maar deze ook actief ondersteunen. Heineken Studio Mokum750 is sinds gisteren op de tap beschikbaar bij 200 Amsterdamse cafés.
Mokum750: ode aan de Amsterdamse cafés
De presentatie van Heineken Studio Mokum750 staat in het teken van de bijzondere band tussen Heineken - al meer dan 160 jaar geworteld in Amsterdam - en haar inwoners. Het unieke pils is dit jubileumjaar te vinden op plekken waar Amsterdammers samenkomen: in het café en op het terras, in alle buurten die de stad rijk is. “We proosten niet alleen op 750 jaar Amsterdam, maar ook op de kroegen die de stad tot leven brengen,” zegt Jan Bosselaers, marketing directeur van Heineken Nederland. “Met trots op de historie én oog op de toekomst vieren we dit met een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen bier. Als echt horecamerk blijven we ons inzetten voor de horeca – samenwerkingen zoals deze maken ons dan ook trots. Mokum750 is daarom verkrijgbaar in ruim tweehonderd cafés verspreid over de stad.”
Een eigenzinnig pils voor en door Amsterdammers
Heineken Studio Mokum750 is ontstaan uit een samenwerking tussen Heineken, stadsgenoten en vijf Amsterdamse caféhouders. Zij dachten actief mee over smaak, naam en uiterlijk. Hun ideeën inspireerden meesterbrouwer Willem van Waesberghe om een speciaal pils te creëren dat bij de stad Amsterdam past: een licht eigenzinnig pils met een verrassende twist. “Dit bier is verfrissend, doordrinkbaar en heeft een eigenzinnig Mokums karakter,” aldus Van Waesberghe. “Het is een ongefilterd tarwepils, met een licht gekruide en fruitige smaak dankzij korianderzaad en citrahop. Gebrouwen met tarwe, net als vroeger in Amsterdam, en met citroenschil in plaats van sinaasappel. Uniek is dat we ons Heineken A-gist hebben gebruikt, wat zorgt voor frisse fruittonen en een soepel karakter.” Mark Bollen, eigenaar van Café De Eland, is één van de vijf ondernemers die meewerkten aan het bier. “Het is geweldig om gastheer te zijn op deze bijzondere dag. Ik ben trots dat we hebben kunnen bijdragen aan dit unieke Amsterdamse bier.”
Het caféleven: huiskamers van de stad
Café De Eland - waar het eerste fust werd aangesloten - is een typisch Amsterdams café dat generaties mensen samenbrengt. Maar het is meer dan alleen een plek voor een biertje, vertelt Heineken-historicus Demelza van der Maas. “Het café heeft altijd een verbindende rol gespeeld. Vroeger kwamen hier scheepslui na lange reizen, later schrijvers en kunstenaars. Vandaag is het nog steeds het hart van de stad,” legt ze uit. “Of je nu uit de Jordaan, Oost of De Pijp komt: elke buurt heeft zijn stamkroegen, vol verhalen en vaste gasten. Ze vormen het sociale weefsel van de stad, de huiskamers van Amsterdam. Een plek waar iedereen samenkomt en waar nieuwe verhalen ontstaan. Gerard Adriaan Heineken voelde dat goed aan. Naast brouwer was hij ook een stadsontwikkelaar die niet alleen in het brouwen van bier, maar ook in de beleving investeerde, met cafés en grand cafés in Amsterdam.”
Feest in het café!
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Café De Eland stroomde woensdagmiddag het nieuwe tarwepils voor het eerst uit de tap. Robert ten Brink - geboren en getogen Amsterdammer én horecaondernemer - trad op als gastheer van de middag. Hij ging in gesprek met Demelza van der Maas over de rijke geschiedenis van het Amsterdamse kroegleven en de biercultuur in de stad. Ook sprak hij met meesterbrouwer Willem van Waesberghe en de vijf betrokken horecaondernemers van Café De Eland, Café ’t Lommertje, Coco’s Outback, Arie Goudvisch en Café ’t Spuitje. Zij vertelden over het proces achter de totstandkoming van Heineken Mokum750. Toen de ondernemers gezamenlijk het glas hieven om het bier als eersten te proeven, arriveerde ras-Amsterdammer en augurkenkoning Oos Kesbeke met een royale borrelplank vol Amsterdamse lekkernijen. De middag werd feestelijk afgesloten toen volkszanger Daantje Lurks het café uit volle borst liet meezingen met “Geef mij maar Amsterdam”.
Heineken Studio
Mokum750 is het eerste pils dat vanuit Heineken Studio het levenslicht ziet. Heineken Studio is de nieuwe proeftuin van Heineken waar de brouwers voortdurend op zoek gaan naar nieuwe smaken en de toekomst van pils brouwen.
Blijf op de hoogte!
Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.