Amsterdamse gemeenteraad wil bruine kroeg beschermen

Auteur: Redactie
Overheid 10 november 2023
Amsterdamse gemeenteraad wil bruine kroeg beschermen

Het initiatiefvoorstel van de PvdA in Amsterdam om de Amsterdamse bruine kroeg te beschermen, is donderdag unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Volgen Tilburg, Groningen en Rotterdam?

Het is een eeuwenoud fenomeen in Amsterdam en vele andere steden in Nederland: de bruine kroeg. Een tapijtje op tafel, krulletters op het raam, jong en oud aan de bar met een biertje en wat blokjes kaas. Anno 2023 zijn veel van deze traditionele, historische plekken nog steeds onderdeel van de hoofdstad, toch staat het voortbestaan van de bruine kroeg onder druk. Steeds meer typisch Amsterdamse kroegen verdwijnen en maken plaats voor sapjesbars en hippe restaurants met prijzen die voor veel mensen te duur zijn.

Lian Heinhuis, PvdA Amsterdam: “De bruine kroeg hoort wat mij betreft bij de ziel van de stad. Het is een plek voor jong en oud, arm en rijk. Een plek met een belangrijke buurtfunctie, waar mensen elkaar kennen, naar elkaar omkijken en waar de prijzen ver onder die van veel andere plekken in de stad liggen. Tegenwoordig verdwijnen er steeds meer iconische plekken, denk aan café Rooie Nelis in de Jordaan of café Verhoeff op de Zeedijk.”

Verpoening

De veelal onafhankelijke horecaondernemingen, vaak al generaties lang in de familie, komen steeds vaker in handen van ketens of private equity. Door deze veranderingen verdwijnen volgens de partij ankerpunten in buurten, waardoor bewoners een verlies aan thuisgevoel ervaren. Heinhuis: “Zoals een Amsterdamse kroegeigenaar het mooi omschreef: ‘De verpoening van de stad wordt steeds meer zichtbaar’. Dat is iets wat ik zelf ook zie en waar ik me tegen verzet. De identiteit van de stad moet niet worden bepaald door wie het meeste geld heeft.”

Amsterdam gaat dankzij de voorstellen van Heinhuis een aantal concrete acties ondernemen voor het beschermen van de bruine kroeg. Zo zal op basis van een waarderingskader in kaart worden gebracht welke bijzondere bruine kroegen er nu nog zijn. Door zo’n inventarisatie kan goed worden gemonitord hoe het verloop is. Op basis van dit overzicht, zal onderzocht worden of het mogelijk is om aan bruine kroegen een gemeentelijke monumentale status toe te kennen. Dat zorgt er onder andere voor dat een deel van het interieur niet zomaar mag worden veranderd. Daarnaast wordt de historische, sociale- en culturele waarde van bruine kroegen onder de aandacht gebracht bij Amsterdammers en stadsbezoekers, bijvoorbeeld door het aanvragen van een Unesco status.

Heinhuis: “Het is de combinatie van verschillende voorstellen die er volgens de fractie aan bij zullen dragen dat de bruine kroegen, die zowel cultuurhistorisch, sociaal als economisch belangrijk zijn voor onze stad, niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Dit zodat we niet alleen bestrijden wat we niet willen, maar juist ook beschermen wat we wél willen in Amsterdam.” Het voorstel van Heinhuis is inmiddels ook in een aantal andere steden onderwerp van gesprek, waaronder Tilburg, Groningen en Rotterdam.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws