Hertog Jan onthult Latijns-Amerikaans geïnspireerde Grand Prestige Vatgerijpt 2023

Auteur: redactie
Bier 21 november 2023
Hertog Jan onthult Latijns-Amerikaans geïnspireerde Grand Prestige Vatgerijpt 2023

Hertog Jan heeft de smaken van de jaarlijks terugkerende Grand Prestige Vatgerijpt bieren, waarbij het bier wordt gerijpt op vaten van andere dranksoorten, onthuld. Voor deze zevende editie reisde meesterbrouwer Micha Peute voor het eerst af naar een ander continent om de vaten te verzamelen waar het Grand Prestige-bier in rijpt en zijn unieke smaken aan ontleent. Dit jaar vormen de vier varianten een eerbetoon aan het gedeelde vakmanschap dat schuilgaat achter kenmerkende Latijns-Amerikaanse destillaten: Braziliaanse Cachaça, Caraïbische Rhum Agricole, en Mexicaanse Reposado Tequila en Mezcal.

Deze editie van Hertog Jan Grand Prestige Vatgerpijpt is geïnspireerd door een viertal iconische Latijns-Amerikaanse dranken. Met een historie die soms meer dan zeven eeuwen teruggaat, zijn deze dranken stuk voor stuk onderdeel van lokaal cultureel erfgoed, en onlosmakelijk verbonden met plaatselijke tradities, gebruiken en rituelen.

Van de Braziliaanse suikerrietplantages en de Mexicaanse velden met agaves tot in de distilleerderijen: universeel voor de Latijns-Amerikaanse drankculturen is het vakmanschap en de toewijding die vereist zijn voor de productie. Hierbij wordt geleund op kennis en passie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.  De smaken komen hierbij geduldig tot stand in rijpingsvaten die soms wel tientallen jaren door families worden gekoesterd.

Het is Micha Peute, de meesterbrouwer van Hertog Jan, gelukt om een aantal van deze iconische fusten naar de brouwerij in Arcen te halen. Hierin heeft hij het kroonjuweel van Hertog Jan, Grand Prestige, met dezelfde passie en temperament laten rijpen, om zo het ultieme eerbetoon aan het Latijns-Amerikaanse vakmanschap te creëren.

“Persoonlijk vind ik dit misschien wel de meest uitgesproken creatie tot nu toe”, vertelt Micha. “De afstand tussen onze Limburgse brouwerij en de Latijns-Amerikaanse distilleerderijen lijkt op het eerste gezicht heel groot, maar de toewijding en vakmanschap zijn identiek. Die bijzondere connectie brengen we samen in het brouw- en rijpingsproces, en dat heeft geresulteerd in de meest temperamentvolle Vatgerijpte Grand Prestige serie tot nu toe. Het is een boeket van vier unieke bieren geworden die recht doet aan de gedeelde liefde voor ambacht en smaak die we overal in Latijns-Amerika hebben gezien”

Vatgerijpt

Sinds 2016 laten de meesterbrouwers van Hertog Jan ieder jaar een exclusieve oplage van een Grand Prestige rijpen in de vatenkelders van de Limburgse brouwerij. Dit resulteert nu al verschillende jaren in bijzondere smakenseries die ieder een eigen verhaal vertellen en bovendien enorme populariteit geniet bij de liefhebbers.

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws