Dit zijn dé bartrends voor 2024 volgens mr. Lyan van cocktailbar Super Lyan

Auteur: Redactie
Drinks Trends 20 februari 2024
Dit zijn dé bartrends voor 2024 volgens mr. Lyan van cocktailbar Super Lyan Ryan Chetiyawardana aka Mr. Lyan

Mr. Lyan, Ryan Chetiyawardana, het brein achter cocktailbarren Super Lyan in Amsterdam, Lyaness en Seed Library in Londen en Silver Lyan in Washington DC, deelt zijn insides. Welke ingrediënten, technieken en inspiratie gaan dit jaar de cocktailscene domineren? Het uitgangspunt: kwaliteit, unieke- en seizoensgebonden producten. 

Omarm het ongepolijste: van whisky tot vinyl

Quality over looks. Zowel bartenders als gasten tonen steeds meer interesse in de pure vorm van een product. De looks doen er niet toe, de kwaliteit des te meer. Precies om deze reden omarmt Seed Library, de Shoreditch bar van Mr. Lyan en team in Londen, de kwaliteit, ambachtelijkheid en puurheid van producten. Met de nadruk op natuurlijke afwijkingen, en de creatieve, persoonlijke benadering van leveranciers waarmee ze samenwerken – in zowel de muziek, bites als de cocktails. Dit zorgt voor een diepgaande smaakbeleving, unieke creaties en authentieke ervaringen. Denk bijvoorbeeld aan een kast vol vinylplaten in de bar, tot het gebruik van troebele whisky in hun drankcreaties.

Mircoseizoenen

Het gebruik van seizoensgebonden producten in de barscene is crucialer dan ooit, niet alleen vanwege de positieve impact op het milieu, maar ook omdat het meer smaak en kwaliteit toevoegt aan een cocktail. Lange tijd werd gekeken naar de traditionele vier seizoenen - lente, zomer, herfst, winter - en de daarbij behorende ingrediënten. Door te focussen op microseizoenen, kunnen bars variatie toevoegen, zich richten op kleinere en kwalitatieve leveranciers en gebruikmaken van lokale producten. Bij Super Lyan laten Mr. Lyan en het team zich niet alleen laten inspireren door lokale verhalen voor de cocktails, maar zoeken ze ook voor elk ingrediënt naar best mogelijke variant. Afgelopen herfst creëerde de bar bijvoorbeeld de Winter French Martini met appel en pompoen, geïnspireerd op de oogsten in die periode waardoor de ingrediënten verser zijn dan ooit.

Kies voor een ‘andere’ drank

‘Nieuwe’ dranken als Mezcal en Seedlip hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen en prijken nu op bijna elke drankenkaart. Een heuse trend is ontstaan: dranken die buiten de welbekende Vodka of Gin vallen en net even anders zijn dan de gebruikelijke keuzes. In de komende jaren zullen veel van deze nieuwe dranken de barscene blijven veroveren, wat zorgt voor meer diversiteit. Zo drink je bij Super Lyan een boozeless variant op de Colour Me Oranje, een verfrissende, licht kruidige cocktail met Seedlip Grove 42, wortel en bitters.

Super Lyan heeft een eigen ingang aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam en bevindt zich in lifestyle-hotel Kimpton De Witt. 

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws