Dit staat in de anti-alcoholplannen van het kabinet

Auteur: Redactie
Dit staat in de anti-alcoholplannen van het kabinet

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil nieuwe regels opstellen tegen het gebruik van alcohol. Volgens De Telegraaf is de lijst aan maatregelen nog langer dan verwacht. De maatregelen van Van Ooijen staan al op de planning sinds het preventieakkoord van 2018, maar volgens bronnen van de krant komt hier nog een schepje bovenop. Van Ooijen is met een lijst maatregelen naar de coalitie gestapt, na de zomer moet hier een besluit over worden genomen.

Koop en verkoop

Een van de mogelijke maatregelen om alcoholgebruik te verminderen is het verhogen van de accijnzen. We spreken hier over een percentage van vijftig procent. Ook is er sprake van het instellen van een minimumprijs voor blikjes en flesjes, dit zal 45 tot 55 cent worden. Het instellen van een minimumprijs moet ervoor zorgen dat de goedkoopste bieren en overige alcoholische dranken duurder worden in de retail.

Daarnaast wil Van Ooijen, volgens Haagse bronnen, een verbod leggen op het schenken van alcohol tussen vier uur ‘s nachts en acht uur ‘s ochtends. Ook het verbieden van het online bestellen van alcoholische dranken staat mogelijk op de lijst van onze staatssecretaris. Dit komt door het plan om een verbod te leggen op alcoholverkoop op afstand.

Nu kan je nog om elf uur ’s avonds voor een biertje terecht bij de avondwinkel. Ook dit is binnenkort wellicht geen optie meer, Van Ooijen is namelijk van plan de verkoop van alcohol te verbieden tussen tien uur ’s avonds en zeven uur ’s ochtends.

De staatssecretaris wil ook nóg een verbod op het verkopen van speciaalbier en wijnen in de supermarkt. Vallen de maatregelen in de smaak van de coalitie? De Telegraaf geeft aan dat de VVD en het CDA zich keren tegen enkele maatregelen, onder andere het verbod van alcohol bij sportclubs wordt negatief opgepakt. Zo schrijft Rudmer Heerema (VVD) op Twitter: “Het verenigingsleven draait niet alleen om sport, maar juist om vriendschappen en gezelligheid!” Ook D66 is niet blij met deze maatregel, daarentegen staan zij wel open voor het verbod op verkoop van wijn en speciaalbier in de supermarkt.  

Overig nieuws