Bob Caarels: “In dat soort gevallen laat ik mij tegenwoordig uitkopen”

Auteur: Juan Kort
Bob Caarels: “In dat soort gevallen laat ik mij tegenwoordig uitkopen” Bob Caarels voor zijn voormalige treinwagon Stoom 013

Ondernemen in Tilburg. In deze stad transformeerde Bob Caarels (44) een oude treinwagon in een café. Door speciale evenementen te organiseren brengt de ondernemer creatieve geesten uit de stad samen bij Stoom 013, een plek met een gemeenschapsgevoel. Caarels is zachtaardig, maar toont commerciële vaardigheden wanneer dat nodig is.

Stoom 013 is een intiem café met twaalf zitplaatsen. Bij binnenkomst is contact tussen gasten en de medewerkers onvermijdbaar. Ook de stemgeluiden binnenin de ruimte zijn voor iedereen goed verstaanbaar. Caarels is een kalm ogende horecaondernemer. Met zijn zoontje in zijn armen staat hij in de oude treinwagon, waarvan de inrichting een mix is van Berlijnse urban en Brabantse gezelligheid. Buiten is het aangenaam door de eerste lentezonnestralen die op het terras schijnen. “We hebben gedurende de dag zonlicht vanuit een hoek van 180 graden”, vertelt Caarels op een vriendelijke toon terwijl hij geniet van de lentezon. Aan de wagon is een terras gebouwd en wanneer je via een trap naar beneden loopt, bereik je de rest van het terras dat aan het spoor gelegen is.

“25 jaar geleden heb ik samen met een paar anderen Hall of Fame opgericht. Het begon als een jongerencentrum, maar groeide al snel uit tot veel meer. We vonden destijds dat er in Tilburg te weinig activiteiten waren op het gebied van kunst, theater, dans, muziek en indoor skaten. Hall of Fame bood dit allemaal. In 2016 besloot ik iets nieuws te starten, hier in de Spoorzone.” De Spoorzone is een brede strook die door Tilburg loopt, ten noorden van het stadscentrum. Tussen 1868 en 2011 was hier de Hoofdwerkplaats Tilburg gevestigd, waar onderhoud aan treinmaterieel werd uitgevoerd. Dit industriële terrein is omgevormd tot een bruisende plek vol creativiteit, cultuur, horeca en bedrijvigheid, maar heeft zijn historische karakter behouden.

Veevervoerwagon

“Tijdens de zoektocht naar interieur voor Hall of Fame kwamen we op het idee om oude treinbankjes aan te schaffen, dus nam ik contact op met de NS. Een paar maanden later boden ze mij een oude veevervoerwagon aan om gratis over te nemen, we hoefden alleen een hijskraan te huren om het op deze locatie te plaatsen. Op de kinderknutseldag van Hall of Fame ontmoette ik Lukas Fikken, een oude jeugdvriend. Hij werkte vele zomers op de koffieboot Zwart Goud waarmee hij festivals in Nederland bezocht. We besloten om samen te werken en de treinwagon naast Hall of Fame te plaatsen en er een café te starten. Ik bracht geld bijeen van zowel familie als externe partijen, waarna we begonnen met de verbouwing. Omdat ik het druk had met Hall of Fame en Lukas met zijn baan, hadden we niet veel tijd om de oude treinwagon op te knappen, waardoor de verbouwing tien maanden duurde. Hall of Fame werd behoorlijk groot, dus ik was blij met het kleine formaat van de treinwagon. De dag na Koningsdag 2017, het jaar dat de koninklijke familie Tilburg bezocht, opende Stoom 013 zijn deuren.” Het eindresultaat is een wagon in huiselijke sfeer, met veel hout, gezellige tafeltjes versierd met bloemen en een oude kachel. “Na een paar jaar besloten Lukas en ik in juni 2023 om op vriendschappelijke wijze uit elkaar te gaan. Hij had het erg druk met zijn andere baan, waardoor onze inzet niet gelijk verdeeld was. Hij komt nog dagelijks langs om koffie te drinken.”

“Ik huur de wagon van Hall of Fame, een stichting die deels gefinancierd wordt door de gemeente. Het horecaconcept Stoom 013 is commercieel en mijn eigendom. Ik heb echter nooit de nadruk gelegd op het verdienen van veel geld. Dat staat niet bovenaan mijn prioriteitenlijst. Ik vind het altijd lastig om de prijzen te verhogen, hoewel leveranciers dat wel doen en ik daardoor soms achterloop. De verkoopprijzen bepaal ik met als doel ze zowel redelijk als winstgevend te houden. De kostprijs van bier vermenigvuldig ik meestal met drie. Tapbier verkocht ik lange tijd voor 2,50 euro, maar recentelijk moest ik het verhogen naar 2,80 euro. Zelfs dat had ik liever niet gedaan, omdat ik betaalbaarheid belangrijk vind. Stoom 013 doet overigens de inkoop gezamenlijk met Hall of Fame, waardoor we betere prijsafspraken kunnen maken. Bier serveer ik in een kantineglas. Soms bestellen gasten er een jenever bij, dan wordt het een 'kopstoot'. Veel gasten vinden deze nostalgische benadering prachtig. Het heeft iets leuks; jonge mensen die oude tradities waarderen”, vertelt de ondernemer genietend.

Tachtig uur

Dit alles heeft hij niet zomaar bereikt. “Voor Hall of Fame werk ik nog steeds één dag per week. Voor de geboorte van mijn zoon was dat twee dagen per week. In combinatie met Stoom 013 resulteerde dit in een werkweek van zo’n zeventig tot tachtig uur, inclusief evenementen. Op vrijdagen tijdens de zomer organiseren we 'Pizza Friday', in samenwerking met een bevriende ondernemer van foodtruck De Pizzamobiel. Dit initiatief is een groot succes en zorgt voor een festivalachtige sfeer. Na verloop van tijd ontstond het idee om een dj toe te voegen die komt draaien voor gratis pizza. Inmiddels is ‘Pizza Friday’ uitgegroeid tot een begrip. We beginnen ermee zodra het weer het toelaat. Tijdens de vrijdag van carnaval organiseren we een speciaal evenement. Dit jaar trad bij het terras Kees van Hondt op, een artiest die tenten vol speelt op Lowlands; we kwamen met hem in contact via een vaste gast. Voor elk nummer verscheen hij op het podium in een ander kostuum. Normaal gesproken zou ik zo'n act niet kunnen betalen, maar door gunstige deals te sluiten waarbij de meeste artiesten gratis eten en drinken krijgen, lukt het toch.” Tegenwoordig werkt Caarels aanzienlijk minder, zodat hij meer tijd kan doorbrengen met zijn zoon, die tijdens het gesprek zo nu en dan zijn aandacht vraagt.

“Stoom 013 begon als een specialty koffiezaak. Aanvankelijk was Bocca onze leverancier, maar nu werken we samen met Sprout Coffee Roasters uit Eindhoven. Ze bieden koffie van goede kwaliteit en het zijn fantastische mensen om mee samen te werken. Ze trainen ook mijn personeel, zowel hier als op hun eigen locatie. Het hebben van de beste koffiebonen is essentieel, maar het is net zo belangrijk om er een goede kop koffie van te kunnen zetten. Hoewel koffie nog steeds onze focus heeft, heb ik altijd het gevoel gehad dat Stoom 013 meer is dan alleen dat: het is een fijne plek om te zijn. Door de intieme ruimte heeft iedereen snel en veel contact met elkaar. De sfeer wordt vooral bepaald door het personeel dat op dat moment aanwezig is. Ondanks dat specialty koffies nog steeds een belangrijke rol spelen, merk ik dat andere aspecten van Stoom 013 steeds prominenter worden. We zijn bijvoorbeeld begonnen met de verkoop van bier en bijzondere frisdranken. Geen standaard Coca-Cola of fritz-kola, maar unieke dranken zoals de Passion Mama of Cucumis Lavendel Bergamotte. Deze zijn biologisch en met minder geraffineerde suikers. Die worden goed ontvangen door de gasten. We bieden ook een scala van bijzondere bieren aan. We schenken al lange tijd bieren van Van Moll Craft Beer uit Eindhoven, omdat Van Moll in Tilburg minder vertegenwoordigd was. Daarnaast werken we samen met andere kleinere brouwerijen, zoals onze buren Loc Brewery en De Vergeten Appel voor cider. Het Buurmeisje voorziet ons van worstenbroodjes, zowel met vlees als veganistisch. Het is een kleinschalige leverancier waar ze de broodjes met de hand rollen. Op de kaart staan verder bananenbrood, vegan gebak en tosti’s kaas.”

Gemeenschapsgevoel

De uitbater beschrijft de relatie met samenwerkende partijen als volgt: “De interactie tussen mij en de partijen waarmee ik samenwerk, heeft een gemeenschapsgevoel. Gasten worden dj's, helpen met schilderen of organiseren zelfs bierproeverijen. Ik zorg dan voor eten, drinken en een gezellige sfeer. Ook de website wordt momenteel opgeknapt door een van onze vaste gasten. Dit maakt Stoom 013 zoals het is.” Ook over de omzetten klinkt Caarels tevreden. Toch zit hij niet stil. “De zaak draait goed, hoewel de winter altijd een uitdaging is vanwege de beperkte binnenruimte. Gelukkig wordt er de komende weken een kleine aanbouw gerealiseerd, daar was afgelopen winter nog geen budget voor. Het zal ons helpen voor de volgende winterperiode. Ik wil Stoom 013 meer laten samenwerken met Hall of Fame, zodat gasten van Stoom 013 ook daar kunnen plaatsnemen. Dit biedt ons meer binnenruimte. Daarnaast wil ik ervoor zorgen dat onze programma's beter op elkaar aansluiten, zodat gasten van een Stoom 013-evenement gemakkelijk kunnen ‘overstappen’ naar een afterparty in Hall of Fame. Stoom 013 is namelijk goed in mensen ‘opwarmen’, maar ik wil niet dat het een nachtclub wordt. Hall of Fame kan 's nachts open en beschikt over de benodigde faciliteiten voor nachtfeesten. Het is belangrijk dat de sfeer en de tijden goed op elkaar zijn afgestemd. Veel van mijn gasten hebben er weinig behoefte aan om naar een regulier café in het centrum te gaan, omdat de sfeer daar minder gemoedelijk is. Hall of Fame daarentegen is multifunctioneel inzetbaar, van een veganistisch eetcafé tot een feestzaal. Stoom 013 opent om 8:30 uur en blijft open tot minstens 17:00 uur, maar in de zomer zijn we vaak langer geopend. Op zomeravonden blijven gasten vaak tot 23:00 uur op ons terras zitten. Hall of Fame heeft onlangs een grondige renovatie ondergaan en het team is vernieuwd. Met als resultaat dat er, vooralsnog, beperkte mogelijkheden voor samenwerking zijn, ondanks mijn eigen betrokkenheid bij Hall of Fame”, lacht de eigenaar. “Die samenwerking gaat binnenkort van start.”

Uitkopen

Er zijn commerciële kansen die de ondernemer met beide handen aangrijpt. “Ook externe partijen organiseren hier festivals. De organisatie van het Roadburn Festival is een voorbeeld van een partij met wie ik een uitstekende samenwerking heb. Ze betrekken mij bij het evenement, waardoor ik mijn producten aan hun publiek kan verkopen. Sommige andere organisatoren bieden deze mogelijkheid niet, wat resulteert in gemiste omzet gedurende meerdere dagen. In dat soort gevallen laat ik mij tegenwoordig uitkopen”, zegt Caarels. “Voorheen deed ik dit niet.”

Leermomenten genoeg, net als dromen. “Ik ben een geboren en getogen Tilburger, maar ik ben onlangs verhuisd naar Hilvarenbeek, een plaats op ongeveer 10 kilometer afstand van Tilburg. Mijn vrouw en ik hebben die beslissing genomen omdat we daar een ruimere woning met een tuin konden krijgen. Ik heb altijd gezegd dat ik eerder naar het buitenland zou verhuizen dan naar een andere Nederlandse plaats, maar daar heb ik me niet aan gehouden. Soms zou ik graag naar het buitenland willen verhuizen omdat ik Nederland soms te strak georganiseerd vind. Het voelt alsof alles overgereguleerd is. Bovendien heb ik behoefte aan meer ruimte. Ik overweeg Spanje omdat ik mij daar altijd thuis voel. Deze emigratiedroom is altijd aanwezig.”

Facts & Figures

Prijs pils: 2,80 euro
Prijs huiswijn: 4,80 euro
Prijs koffie: 2,85/3,20 euro
Prijs frisdrank: 3,30/3,60 euro
Hardlopers drank en prijs: Cappuccino (3,10/4,20 euro), Bavaria op tap (2,80 euro) en Cucumis Lavendel Bergamotte (3,60 euro)
Hardloper gerecht en prijs: Worstenbroodje van Het Buurmeisje vlees of vegan (3,75 euro)
Brutowinstmarge: verschilt
Aantal zitplaatsen binnen: 12
Aantal zitplaatsen buiten: oneindig

Blijf op de hoogte!

Eén keer per week het actuele en relevante cafénieuws in je mailbox? Schrijf je hier in voor onze digitale nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

Overig nieuws